16.06.2019. у Градишци је обиљежено оснивање Градишке лаке пјешадијске бригаде и 19-те Србобранске бригаде. Након литургије одржане у цркви Покрова пресвете Богородице, одржан је и парастос код Централног спомен обиљежја погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата. Након кратког поетског програма присутнима су се обратили бивши команданти бригада Бошко Гвозден и Милан Вујић. Говорили су о стварању и ратном путу бригада. Посебан осврт је брига о послијератном статусу бораца и породица погинулих и рањених бораца.

“ Рат оружјем је готов и ми смо га завршили како смо најбоље могли и знали. Заштитили смо народ од погрома у Републици Српској. Међутим , рат није готов. Он се сад води неким другим начинима и средствима. Сад је на другима да правном борбом одбране Републику Српску од тих напада.“ између осталог навео је Гвозден.

„19. бригада на свом ратном путу војно није изгубила ни метар зоне одговорности. Положаје и град смо напустили по наређењу. Тих септембарских дана извукли смо 13 500 људи, јер је постојала могућност опкољавања и заробљавања. Погинуло је 325 бораца, док је 982 борца рањено. Требамо се потрудити да сви погинули борци добију адекватно спомен обиљежје и то ће бити мој задатак.“ изјавио је ратни командант 19. бригаде Вујић Милан.

Градоначелник Градишке Зоран Аџић се обратио присутнима. “ Овај дан је од велике важности не само за Градишку већ и Републику Српску. Потрудили смо се да се ујединимо, да овај дан буде Дан градишких бригада и градишких бораца.  Не желимо раздвајања. Наша обавеза је да водимо рачуна о онима који су уградили своје животе у темеље Републике Српске. Да тај дан одамо поштовање, поклонимо се жртвама, али и сваки други дан да развојем и јачањем Републике Српске њихова жртва не буде узалудна. Сљедећи корак је изградња Спомен собе у којој ће бити наведена сва имена погинулих бораца обадвије бригаде. Испред биће и биста генералу Балаћу који је из нашег града и једини високи официр који је погинуо на борбеној линији. Његово мјесто је да буде на челу ове бесмртне јединице.“

Вијенце и цвијеће положиле су делегације града Градишка, обадвије бригаде, градске борачке организације, Борачке организације регије Градишка Прњавор Србац Лакташи, 16. моторизоване бригаде, МБО Кијевци, Удружења РВИ, Удружења Ветерана Градишка, те представници политичких партија.

Након тога уприличено је дружење у холу Културног центра за све присутне.

IMG_20190616_104017

Picture 1 of 46