У посјети породици погинулог борца

Једна од трагичних судбина Поткозарског краја је и судбина Стојана Мајданца. Поведени причом о таквој једној људској судбини представници Борачке организације Градишка посјетили су породицу Мајданац у селу Рогољи надомак Градишке.

Стојан нас је дочекао домаћински на свом имању које је стекао са супругом Зором а које је градио и радио да би његова дјеца имала бољи живот од њега.

Са горчином у гласу почиње причу о свом животу који га није мазио. Оца није упознао. На свиреп начин убиле су га усташе седам дана прије његовог рођења. Њега, брата и сестру послије очеве смрти мајка је тешко прехрањивала. Одрастао је у ђачком дому „Лепа Радић“ у Градишци гдје је завршио и занат. Кроз живот се борио, радио, основао породицу и нормалан живот а онда је услиједило оно што их је завило у црно.

Тог јануара 1993 године по завршетку школе у војску им одлази син Драгољуб. Војни рок служи у Залужанима као ваздухопловац – плавац. Као млади војник одлази на ратиште у Гламоч гдје је 18 јуна 1995.године са ратним другом Жељком Беуком страдао од гранате. Његов живот се угасио у 21-ој години.

Име му је уписано на помен плочи на војном аеродрому Маховљани  и спомен обиљежју у Рогољимљ, а постхумно је и одликован Медаљом заслуге за народ. Никаква одликовања и накнаде овој породици не могу вратити сина и надомјестити губитак али лијепа ријеч и знак да нису заборављени је разлог наше посјете. Самоћа и туга је оно што највише човјека разара. И поред среће и поноса коју им пружају унучад од kћерке остаје та празнина која је настала са губитком сина. Остаје увјек оно питање како би све то изгледало да се судбина није тако поиграла.

 Приликом ове посјете Стојан није тражио ништа за себе осим да  се породице погинулих третирају онако како заслужују али нас је замолио ако имамо могућности да помогнемо комшији који је борац са шестеро дјеце који живи у јако лошим условима.  Игром случаја његов комшија је у програму стамбеног збрињавања бораца које води Фондација „Солидарност“ Градишка стога  његове а и наше жеље да помогнемо овом борцу и његовој породици би се ускоро требале остварити.