05.12.2017. године у просторији Скупштинске сале  општине Градишка одржана је јавна расправа на тему нацрта ребаланса  буџета  за 2017 годину  општине Градишка и нацрта буџета за 2018 годину  . У расправи је учествовала и Борачка организација Градишка са три представника.Присутни су били предсједник Борачке Зоран Лазић, предсједник предсједништва и руководилац фондације „Солидарност“ Милован Гагић , члан  предсједништва БОРС-а и потпредсједник Одбора  РВИ  Жељко Савановић. Испред општинских органа присуствовали су  начелник општине Зоран Аџић, замјеник начелника Огњен Жмирић,начелник финансија Саша Аџић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Давор Глишић и начелник Одјељења за БИЗ Радомир Пјанић.  Расправи се одазвао велики број организација и установа које се финансирају преко Одјељења за друштвене дјелатности и Одјељења за борачко –инвалидску заштиту.

 

Предсједник Борачке организације Градишка Зоран Лазић јавио се за ријеч и у свом излагању акценат ставио на завршетак Централног спомен- обиљежја односно плоча са исписаним именима погинулих бораца у одбрамбено- отаџбинском рату који су живјели на територији општине Градишка или чије породице сада ту живе. Другу битну ставку Лазић је навео израду  монографије, књиге о одбрани Градишке у претходном рату.

Подјела гранта била је тема на коју се осврнуо предсједник предсједништва БООГ-а Милован Гагић рекавши обзиром да БО запошљава двоје дјеце погинулих бораца, једно у сталном радном односу а друго на одрађивању приправничког стажа кроз подршку Владе РС, и да нема средстава да од јануара  Милана Марковић (дипл. новинар) остане у радном односу у БООГ. Тражио је да се грант за БО повећа на уштреб организација и удружења који добијају знатна средства а не испуњавају своје програмске задатке и циљеве. Такво је општинско удружење Ветерана РС који из општинског буџета добијају 15000 КМ а не зна се да ли више постоји, ко их води и гдје им је сједиште а да не говоримо да ли посједују одлуке, уплатнице, вирмане који потврђују на шта је утрошен добијени новац. Предсједник предсједништва још је похвалио сарадњу са Одјељењем БИЗ и осталим службама у општини Градишка и затражио од начелника општине, Одјељења за БИЗ, начелника финансија да размисле о овом о чему је говорио.

Жељко Савановић, представник БОРС-а, осврнуо се на одлуку Народне скупштине РС одржане 17.04.2015 године да се издвоје средства и уплате у фондацију „Помоћ“ за помагање србима оптуженим за ратне злочине. Истакао је да ова одлука није проведена и да до данас ни једна марка није уплаћена на жиро-рачун ове фондације. Тражио је да се изнађе могућност у буџету општине Градишка за 2018 годину и издвоје средства за помоћ припадницима ове категорије са подручја општине Градишка.