ОБЈАВЉУЈЕМО ВАМ ТЕКСТ ВЕЗАН ЗА ТОК САСТАНКА ИЗМЕЂУ ПРЕДСТАВНИКА БОРС-А И ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ И ЊЕГОВИХ НАЈБЛИЖИХ САРАДНИКА САСТАВЉЕН ОД СТРАНЕ СТРУЧНЕ СЛУЖБЕ БОРС-А НА ОСНОВУ ИЗЈАВА ПРЕДСТАВНИКА БОРС-А КОЈИ СУ УЧЕСТВОВАЛИ НА САСТАНКУ

 

Састанак руководства БОРС-а са делегацијом институција Републике Српске

 

У Палати предсједника Републике Српске одржан је 7. марта састанак између делегације Борачке организације РС предвођене предсједником БОРС-а Миломиром Савчићем и најужег руководства Републике Српске предвођеног предсједником Милорадом Додиком, на којом је руководство Републике упознато са свим проблемима Борачке организације, борачке популације а дефинисани су и начини рјешавања уочених проблема.

У име Борачке организације састанку су, поред предсједника Савчића, присуствовали предсједник Предсједништва БОРС-а Душко Милетић, предсједник Предсједништва Борачке организације Града Бања Лука и члан Предсједништва БОРС-а Горан Рогић, члан Предсједништва БОРС-а Милош Ступар и генерал Момир Зец члан Савјета Борачке организације Републике Српске.

Делегацију институција Републике Српске чинили су предсједник Републике Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, министар финансија Зоран Тегелтија, директор Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић, директор Фонда пензионог осигурања РС Младен Милић и помоћник министра правде Републике Српске Перо Дуњић.

Током двочасовног састанка делегација БОРС-а је детаљно упознала руководство Српске са свим проблемима борачких категорија и Борачке организације, али и са активностима које је Борачка организација предузимала кроз све године њеног постојања и које предузима данас, како би се побољшао свеукупан положај категорије становништва најзаслужније за стварање Републике Српске.   

Предсједник Савчић је у свом обраћању подсјетио да Борачка организација има више од 140 000 чланова, да је у овом броју преко 20 000 ратних војних инвалида, а више од 15 000 су чланови породица погинулих бораца. Подсјетио је да БОРС дјелује на простору читаве Републике Српске у свих 64 општине и града РС, као и у три општине у Федерацији БиХ.

Генерал Савчић је рекао да је, према евиденцији Завода за запошљавање, данас у Републици Српској незапослено нешто више од 14 000 демобилисаних бораца. Поред тога незапослено је и 2200 чланова породица погинулих бораца те близу 1500 ратних војних инвалида. Приједлог Борачке организације за побољшавање статуса демобилисаних бораца изнесен на овом састанку био је да се унаприједи запошљавање и самозапошљавање у читавој Републици Српској, посебно у руралним подручјима и неразвијеним срединама, прије свега кроз самозапошљавање путем оснивања борачких задруга, као што је то ријешено у неким земљама у окружењу. Наглашено је да треба ријешити питање демобилисаних бораца који имају признат стаж у двоструком трајању, имају више од 65 година старости, а мање од 15 година стажа осигурања, односно да ратни стаж буде стаж осигурања.

Предсједник Савчић је изнио и конректне податке о лошем односу појединих локалних заједница и начелника општина према борачким категоријама приликом запошљавања или приликом обиљежавања значајних датума, те је изречен захтјев БОРС-а да се ово промјени. Захтјевано је да Јавни позив за бањску рехабилитацију обухвати све категорије ратних војних инвалида како је и предвиђено законском регулативом, а не само РВИ од 1-6 категорије као што стоји у Јавном позиву.  Тражено је и да се бањском рехабилитациом  обухвате борци којима је бањска рехабилитација неопходна.  

Због великог броја лица обољелих од посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП) предложено је формирање Центра за труму, који би на адекватан начин помогао овим лицима.  

У дискусији о удружењима од јавног интереса предсједник Савчић је рекао да у Републици Српској постоји 29 удружења која имају статус од јавног интереса. Од тог броја у области борачко-инвалидске заштите, поред Борачке организације, исти статус је додјељен за још 10 других удружења. Наглашено је да је за представнике БОРС-а неприхватљиво да се приликом обиљежавања значајних датума налазе у делегацијама са представницима појединих удружења од јавног интереса који су током рата били ангажовани на непријатељској страни.  

Предсједник Савчић је упоредио накнаду за одликовања Републике Српске са неким од одликовања ФБиХ те је уочено да су примања за одликовања у Федерацији значајно већа од наших примања. Додао је да сва наша одликовања не прате и финансијске принадлежности. Што се тиче одликовања, проблем је и наслиједно право, сам начин одликовања, као ратна и поратна одликовања. 

Током излагања предсједник БОРС-а је предочио и низ других детаља о комплетној проблематици у овој области. Приказани су и упоредни подаци о правима и примањима борачких категорија у земљама окружења, те је предсједник Савчић изнио бројне приједлоге за рјешавања ових проблема, односно увећавање права борачких категорија у Републици Српској.

Предсједник Савчић је упозорио да је у Републици Српској присутан тренд повећања броја организација које наводно баштине традицију Отаџбинског рата, од којих се већина и не бави проблемима борачке популације.

  • Имамо нажалост људе у неким новоформираним организацијама који не заслужују статус борца. Имамо човјека који није чак ни на свадби испалио метак, а борац је прве категорије. Морамо стати у крај таквим људима. Многе организације које се представљају као борачке, готово никад не излазе у јавност са проблемима бораца – рекао је Савчић.

У анализи стања у области борачко-инвалидске заштите учествовали су и остали чланови делегације Борачке организације. У њиховим расправама могло се чути да је неопходно провјерити тачност података о броју лица која су аплицирала за наставак програма стамбеног збрињавања. Речено је да се субвенције за борачке категорије које, у складу са својим могућностима може обезбједити Република Српска, требају давати незапосленим борцима, приоритетно онима чија су примања у домаћинству испод одређеног лимита.  

Врло важан приједлог изречен на састанку био је да се измјенама Закона омогући борцима да приликом остваривања права на пензију сами бирају да ли да им се призна или не призна ратни стаж. Предложено је да Влада РС кроз програме самозапошљавања садашњи износ за самозапошљавање од 8 000 КМ повећа на 20 000 марака како би се запошљавање лица која добију средства трајно ријешило, макар на овај начин био обухваћен и мањи број лица. Руководство Републике Српске је упознато са лошим односом управе појединих казнено-поправних установа према лицима која служе казну по основу наводних ратних злочина, јер ова лица законом прописане погодности могу користити тек након признања кривице.

Јасно је изречен став да је увећање броја организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата потпуно непотребно, да нам је потребно јединство борачких категорија. Као недопустиво је наглашено одвајање старјешина од бораца и речено је да у српској историји до сада није забиљежено да се старјешине одвајају од бораца. Генерал Момир Зец је подсјетио да је прије више година био учесник скупа на којем је покренута идеја о формирању удружења старјешина, те да је својим ставовима и излагањем тада спријечио идеју да се формира овакво удружење.   

По завршетку излагања чланова БОРС-а своје ставове изнијели су министар Савановић, премијерка Цвијановић, предсједник Додик, те остали представници институција Републике Српске. У својим излагањима исказали су разумјевање, прихватили ставове БОРС-а и пружили им подршку, те је закључено да ће сва поменута проблематика и питање статуса БОРС-а, начини рјешавања свих уочених проблема и свих статусних питања бораца бити уоквирени у форми меморандума.

Овај посао треба бити завршен у наредних мјесец дана, а меморандум ће бити потписан између БОРС-а као највеће организације и легитимног представника бораца, РВИ и ППБ са једне стране и Владе РС са друге стране, те ће се и на овај начин показати репрезентативност БОРС-а као највеће организације проистекле из Одбрамбено-отаџбинског рата.