Помен парастос у Јабланици и манифестација

„Јабуке и књиге“ Јабланица 2017.

У суботу 23. септембра у Јабланици је традиционално обиљежен помен парастос и положени вијенци за страдале борце Одбрамбено-отаџбинског рата, борце НОР-а и цивилне жртве фашистичког терора ове мјесне заједнице. Овај крај је током ратова забиљежио огромне губитке. У овом  селу страдало је 1548 жртава  фашистичког терора. Вијенце су положили представници општине Градишка, делегација општинске и мјесне борачке организације.

Овом приликом одржана је и петнаеста манифестација „Јабуке и књиге“ Јабланица 2017  у етно селу „Бјеловук“ на којој су учествовали  глумци,књижевници, ученици ОШ“Младен Стојановић“ и воћари који су изложили своје производе. 

Организатор и идејни творац манифестације Радо Димитријевић рекао је да је 47 пјесника из Републике Српске и Србије послало своје пјесме на тему јабуке и књиге. Од њих су двије награђене и то „Јабука из мога краја“ ауторке Сава Гуслов Марчета из Бања Луке и „Нијема љубав“ Стојана Јанковића из Београда који су награђени скулптуром „Јабуке и књиге“ аутора Жељка Гајића.

Борачка организација Градишка је подржала манифестацију те наградила најмлађе са повељом и симболичним новчаним наградама за најбољу глуму и најбољи ликовни рад која је уручена Николи Дончићу и Дајани Лукић, ученицима ОШ“Младен Стојановић“.