Начелник бораца против бораца

Начелник борачко-инвалидске заштите Радомир Пјанић умјесто да ради у интересу борачких категорија и унапређује односе и видове помоћи он измишља само њему знане прописе и тиме оштећује припаднике борачких категорија. Конкретно у овом случају, начелник одељења својом самовољом и неодговорношћу оштетио је  87 подносиоца пријава за једнократну помоћ. Начелник је наложио својој служби да припреме спискове подносиоца пријава које ће се обрађивати на комисији заказаној за 05.07.2017. године тако што ће прескочити све подносиоце пријава из мјесеца марта (87 пријава) проглашавајући их „застарјелим“.  Сматрамо да термин застаре у овом случају не постоји а и ако постоји да је за њу главни и једини кривац начелник одјељења.

 Разлог његове кривње произилази из тога што је могао а није заказивао комисију два мјесеца. Највећи број прескочених пријава њих 65 је на пепоруку  Борачке организације односно мјесних Борачких организација.

 Сматрамо ово директним ударом на структуре Борачке организације и не уважавање мишљења представника мјесних борачких организација. Представник Борачке организације у трочланој комисији за додјелу једнократних помоћи је предсједник Борачке организације Зоран Лазић. На почетку рада комисије правник Синиша Буловић који опслужује рад комисије је упознао чланове комисије коју чине поред предсједника БО, представник Организације породица погинулих бораца Милена Тенџерић  и представник општине Радомир Лазаревић о овим новим правилима које је увео начелник одјељења. Предсједник Борачке организације је тражио појашњењеза овакав поступак, рекао да у оваквом раду не може учествовати док не упозна Предсједништво Борачке организације и напустио сједницу. Остала два члана комисије су наставила рад и одлучивање о предлозима који нису били сложени по хронологији већ по абецедном реду а они прескочени су остали  да још „застарјевају“. Разумијемо зашто је представник општине наставио са радом али не разумијемо представника удружења који је изабран да брани и штити интересе те популације. Мислимо да неко кога су ове категорије бирале да их заступа и представља мора схватити да му је штићење њихових интереса светиња.

Да подсјетимо, једнократне помоћи се већ дуги низ година додјељују болесним и најугроженијим на исти начин. За нашег знања увјек се радило хронолошки уз приложену медицинску и другу документацију. Ове помоћи које су прописане програмом борачко- инвалидске заштите који је усвојила Скупштина су у износу од 100 КМ до 200 КМ. Подносиоци пријава самим доласком из села да је поднесу , позивање телефоном да ли је било и кад ће бити, чекање од неколико мјесеци, имају трошак а и малтретирање. Мислимо да би занављање пријаве како је у једном моменту предложено на комисији било додатно малтретирање због чега би већина и одустала. Ако је ово начин како представници изабрани и плаћени да помажу овим категоријама онда су јадне и те категорије и држава коју су они створили.

Из горе наведених разлога сазвана је Ванредна сједница Предсједништва на којој су усвојени закључци који су у прилогу у тексту.

 Одрађене су све радње тражене Закључцима предсједништва Скупштине Борачке организације Градишка.

Молимо све борце и припаднике борачких категорија да ову објаву дијеле и да нам својим коментарима кажу да ли смо на правој страни.