07.09.2017. у Градишци је постхумно одликовано 26 погинулих бораца Војске Републике Српске са подручја општине Градишка, Прњавор и Лакташи. Предсједник Републике Српске је погинуле борце одликовао Медаљом заслуге за народ.

 Породицама је одликовања уручио, изасланик предсједника Републике Српске, Синиша Каран.

„Данас смо дали одликовања и признања онима који су ипак у тој борби највише дали. Ово је била прилика да њиховим породицама кажемо да буду поносни на оно што су нам дали. Наша је обавеза да градимо бољу и љепшу Републику Српску“ овом приликом рекао је Каран.

Присутнима се обратио и предсједник Борачке организације Градишка Зоран Лазић, који је поздравио све присутне у име Борачке организације општине Градишка као носиоца активности за додјелу одликовања за изборну јединицу -регију БОРС-а који обухвата општине Прњавор, Градишка, Лакташи и Србац, и истакао да локалне управе кроз своје програме борачко-инвалидске заштите у сарадњи са удружењима проистеклим из ОО рата настоје да на различите начине помогну најугроженије борачке категорије.

„Још увјек постоји знатан број борачких породица које јако тешко живе, које нису адекватно стамбено збринуте, а посебан проблем представља запошљавање које је претпоставка рјешавања најважнијих егзистенцијалних питања. И поред бриге и поштовања која се указују према породицама погинулих бораца свједоци смо да тога нема увијек и у довољној мјери, а приликом запошљавања не ријетко се дешава да непотизам и страначка припадност буду у предности у односу на оне чији су очеви заложили главу за Републику Српску“рекао је Лазић.

За Драгицу Гвозденац из Градишке, мајку погинулог борца на Возућој, чији су посмртни остаци пронађени послије спроведене ДНК анализе, Медаља заслуга за народ је доказ да породице погинулих никад неће бити заборављене.

 „Постхумно одликовани борци оставили су нам Републику Српску да је чувамо и градимо у интересу свих грађана ове државе али и њихових породица, јер они су дали најсветије што су имали, а то су њихови животи“ рекао је начелник општине Градишка Зоран Аџић у свом обраћању.

Одликовања су уручена породицама 12 погинулих бораца из Прњавора, 11 из Градишке и три из Лакташа.

Десет породица из Градишке је преузело одликовање на дан додјеле а баки Љепосави Малић је предсједник Борачке организације Градишка Зоран Лазић одњео одликовање приликом кућне посјете.

Из Градишке су одликовани:

Гвозденац (Ђоко) Драган

Краварушић (Милан) Драго

Делић (Дујко) Јеленко

Антић (Стојан) Предраг

Цвишић (Алекса) Војислав

Грубач (Милош) Васкрсија

Павловић (Илије) Раде

Малић ( Божо) Недељко

Попић (Андрија) Павле

Вукомановић (Ђуро) Михаило

Нинић (Урош) Миле