Минутом шутње погинулим јунацима  Одбрамбено-отаџбинског рата јуче је у просторијама Скупштинске сале општине Прњавор отпочео 7. састанак регије Борачких организација Прњавор, Србац,Градишка и Лакташи.

Једногласним усвајањем дневног реда и записника са претходног састанка, а на инцијативу представника Борачке организације Градишка, у дневни ред је уврштена нова тачка из које су и проистекли главни закључци са овог састанка. У дневни ред је уврштена тачка о заузимању заједничког став поводом донесене пресуде генералу Ратку Младићу.

Поред овог расправљало се још о (не)доношењу Уредбе о стамбеном збрињавању борачких категорија, саборовању те о решавању проблема  3500 бораца  који се односи на борце који су старији од 65 година, а немају 15 година радног стажа, те борцима који имају 35 година радног стажа а није им уплаћен ратни стаж те не могу остварити право на старосну пензију.

Такође се расправљало о дневном реду 19. Сједнице Предсједништва Скупштине Борачке организације Републике Српске заказене за данас. Регија у раду Предсједништва учествује са два представника који ће изложити донешене закључке на јучерашњем састанку а то су:

  • Да се дневни ред Предсједништва допуни са предлогом о заузимању заједничког става на основу инцијативе проширеног Предсједништва Борачке организације општине Градишка, одржаног 11.12.2017. године на коме су учешће узели представници политичких партија, других удружења проистеклих из ОО рата те представника локалне управе, да Борачка организација Републике Српске сазове све релевантне институције, политичке партије и друге организације на републичком нивоу које су проистекле из ОО рата и од њих тражи да заједничким снагама осмисле вид јавне и сваке друге подршке  генералу Ратку Младићу и свим другим српским оптуженицима за ратне злочине а самим тим и Републици Српској.

Траже се и већа материјална средства за адекватну правну заштиту генерала и свих других садашњих и будућих оптуженика за ратне злочине из реда српског народа.

  • Да се подржава инцијатива предсједништва БОРС-а око измјене члана 62 закона о Борачко- инвалидској заштити али и да се тражи да предмет разматрања буду и измјене других чланова у закону о Борачко- инвалидској заштите који не иду у корист ових категорија.   
  • Да се од члана Одбора за прославу 9. јануара (Дана Републике)тражи да му Одбор изнесе јасан став око протокола обиљежавања и начина учешћа Борачке организације у истом.

Ова инцијатива Борачке организације Градишка је проистекла из препознавања битности пресуде генералу Ратку Младићу али и осталим Хашким осуђеницима које на директан начин утичу на промјену карактера рата као и историје која не иде у прилог српском народу и Српској Републици. Друга два закључка су у циљу постизања што бољег положаја борачке популације и Борачке организације у односу на досадашње стање и заузимање мјеста које су и достојни ствараоци и чувари Републике Српске.