25 ГОДИНА БОРАЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ ГРАДИШКА

 

У Градишци је 14.02.2017.године свечано обиљежено  25 година од оснивања Борачке организације општине Градишка, Дан БОРС-а и Дан бораца. У храму  Покрова Пресвете Богородице у  раним јутарњим часовима служен је парастос за погинуле борце Одбрамбено – отаџбинског рата у присуству руководства  Борачке организације Градишка, представника одјељења  БИЗ и грађана.

У 16 часова на Централном спомен – обиљежју служен је помен и положени су вијенци.  Вјенце су положили представници: БОРС-а, Регија БОРС-а , БО Општине Градишка, начелник општине Градишка , Станице јавне безбиједности Градишка, СУБНОР-а, Удружења војних пензионера РС , Првог инжењеријског пука и политичке партије. Скупу су присустволи представници политичког, друштвеног и културног живота Градишке, бројни борци, породице погинулих бораца и ратних војних инвалида.

Програм је настављен Свечаном академијом у Културном центру Градишка гдје је велика кино сала била попуњена до задњег мјеста. Свечаност је отворио градски  хор Лира  а затим  поздравним говором предсједник  Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић који је  истакао да је Борачка организација чврсто опредјељена да се током ове године поред централног спомен обиљежја изграде спомен плоче са исписом имена 609 погинулих бораца.  Такође је указао на историјски момент када је 1992 године група бораца осјетивши сву суровост рата препознала потребу за оснивање удружења које ће штитити права и интересе борачких категорија. Лазић наводи и  да ће се Борачка организација и  даље борити за  побољшање друштвено – економског и социјалног статуса борачких категорија и напомиње да је запослење и егзистенција и даље основни проблем ове популације

Додјељена су и  признања  установама и појединцима који су препознали тренутак и потребу за оснивање удружења које би се бавило борачким категоријама као подршку у њеном раду. Том приликом уручене су  Повеље и то : Општини Градишка, Архијерејском намјесништву Градишком и Радију Градишка у знак захвалности за допринос у раду и афирмацији .  Уручене су и Плакете у знак захвалности за изузетан допринос у оснивању и афирмацији ОБО првом предсједнику ОБО Ненаду Трифуновићу, првом предсједнику Предсједништва Миловану Мирошљевићу , првом предсједнику Одбора породица погинулих и заробљених бораца Ради Видовићу,  првом предсјенику Одбора ратних војних инвалида Предрагу Милошевићу те првом предсједнику  Скупштине Општине Градишка од оснивања Републике Српске Небојши Иваштанину.

Богат културно – умјетнички садржај оплеменили су  градски хор „Лира“ под водством Свјетлане Паунеску, рецитатори Сања Суботић Цумбо  и Драгослав Медојевић који су рецитовали дјела књижевника Гојка Вујановића, рецитатор и аутор  Александра Мракић, музичари Теодора Чикић уз пратњу оркестра Мирослава Вуковића. Програм је водио Милорад Малешевић.

У име награђених обратио се  начелник општине Градишка Зоран Аџић kojи je указао на потребу да се искаже захвалност свим борцима, ствараоцима Републике Српске, као и породицама погинулих бораца и истакао важност обиљежавања овог дана. Напомиње да локална управа настоји да на различите начине помогне овим категоријама наводећи да је буџетом за ову годину планирано повећање издвајања за борачке категорије за око  12%

Након свечане академије уприличено је дружење уз закуску и пиће.

Да се осврнемо , Борачка организација општине Градишка  је основана 19. јула 1992. године и једна је од првих борачких организација. Тадашњи циљ је био заштита бораца  те пружање помоћи и подршке породицама. Ти циљеви су и послије 25 година активни али су се и додатно проширили јер и 22 године послије рата ове категорије су у незавидном положају.