14.02.2018. године служењем парастоса и полагањем вијенаца на централно спомен –  обиљежје погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Градишци отпочело је обиљежавање Дана бораца  и Дана Борачке организације Републике Српске.

Вијенце je положилa делегацијa Борачке организације општине Градишка, делегација општине Градишка на челу са начелником, представници Градишке прве лаке пјешадиjске бригаде, 19-те Србобранске, полициjска управа Градишка, СУБНОР, Удружење војних пензионера Градишка те политичке партије.

Обиљежавање је настављено уз пригодан програм у Кутурном центу Градишка. Присутним се обратиo предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић који је истакао да коријен обиљежавања Дана бораца сеже од Првог српског устанка када је 1804. године, у борби против турске окупације, обнављана српска државност.

„Српски народ је и у последњем рату, као наследник слободарске традиције, у темеље Републике Српске уградио животе своја 23.184 борца. Међу њима је и 610 бораца са подручја Градишке чија ће имена ове године бити исписана на каменим плочама код централног спомен-обиљежја“ навео је Лазић.

Поводом обиљежавања овог значајног датума, општинска Борачка организација додјелила је новчана средства за 45 припадника борачке категорије које су предложиле њихове мјесне борачке организације. Ово је симболичан знак пажње да нису заборављени.

Начелник општине Зоран Аџић је рекао да на овај историјски дан сви морају бити посвећени традицији српског народа и да изразе поштовања према онима који су дали животе за слободу.

„Општина Градишка показује бољи однос према борачкој популацији него ранијих година. У односу на 2016. годину,у прошлој и овој години обезбјеђено је 14 одсто више средстава за потребе борачке популације. Морамо да развијамо Републику Српску, да отварамо нова радна мјеста и дамо приоритет при запошљавању дјеце погинулих бораца“, истакао је Аџић.

Овом пригодом организатори, Борачка организација општине Градишка, додјелила је и захвалнице ТВ Инфо плус каналу, књижевнику Гојку Вујановићу, Јовици Мачкићу, Јови Зељковићу те директору Културног центра Жељку Благојевићу за сарадњу, подршку у раду Борачке организације те разумјевању за проблеме борачких категорија.