Чика Чучак четири године чека пензију због 637,77КМ

Прије двадесетак дана у Борачку организацију Градишка  за помоћ се обратио борац Чучак Чедомир. Наиме, Чедомир који сада има 69 година је прије четири године испунио старосни услов за одлазак у пензију. Проблем је био други услов- минимално 15 година ефективног рада. Он се прије четири године обратио фонду ПИО са захтјевом за одлазак у пензију. Након прегледа његове документације од стране службеника Фонда утврђено је да му поред радног стажа у Аустрији и Хрватској недостаје још и стаж који се признаје борцима који су били пријављени на Биро од 1996 до 2000 године. Он је био пријављен у том периоду тако да је остало да уплати 637,77КМ и оствари пензију.

Службеница фонда му је љубазно попунила уплатницу коју он већ четири године чува и обија од врата до врата тражећи помоћ, позајмицу или било који други начин да ријеши своје егзистенцијално питање. Није било разумјевања. Одлучили смо да нађемо начин како да му помогнемо. У сарадњи са Центром за социјални рад који му је одобрио једнократну помоћ у вриједности 200КМ, општином Градишка ( одељењем БИЗ) гдје му је одобрена једнократна помоћ 150КМ, ми смо из средстава Фондације „Солидарност“ одобрили 350 КМ што је било довољно да се на уплатницу упише датум и заједно са новцем однесе у банку. Сада више нема препрека да чика Чучак оствари пензију а са њом здравствено осигурање и друге повластице пензионера.

Чедомир Чучак је избјегао из Хрватске у току ратних збивања и сада живи сам на рубу егзистенције у једној малој трошној кући у Ламинцима. Ово је доказ да се са мало новца и ангажовања могу ријешити животна питања људи.

 

Чика Чучак дуго и сретно уживали у пензији.