У Градишци је одржана девета Сједница одбора РВИ Борачке организације РС

 

            20.04.2017. године у Градишци је одржана девета Сједница Одбора РВИ Борачке организације РС на чијем дневном реду су се нашле теме које су битне за егзистенцију ове категорије и њихових породица.  

Предсједник Одбора ратних војних инвалида БОРС-а Војо Гушић изнио је извјештај о раду Одбора РВИ  за 2016 и програм рада за 2017. годину којим су обухваћени и разни видови помоћи као што су: „Борци малим борцима“, Социјализација дјеце из породица тешке материјалне ситуације, Бањска лијечења и други видови помоћи.

Указано је и на напредак у области здравства гдје су постигнути договори о поједностављеној набавци ортопедских помагала те да иста одговарају европским стандардима. Навели су и да је неопходно проширити листу бесплатних лијекова јер су корисници све старији и болеснији.

Кад је у питању егзистенција, као највећи проблем виде немогућност запошљавања инвалида од 7 до 10 категорије који имају јако мала примања и који су највише угрожени.

И даље једна од актуелних инцијатива је добијање статуса организације од посебног значаја истакао је Жељко Савановић потпредсједник Одбора РВИ РС. Предсједник предсједништва БОРС-а  Душко Милетић наводи да је ова организација спремна на сарадњу са осталим организацијама проистеклим из ООР али без изједначавања статуса и уз очување аутономије БОРС-а.

Разматрано је и питање формирања Стамбене комисије општине Градишка за стамбено збрињавање и легитимност њене структуре која није у оквиру  Уредбе Владе РС и Правилника општине Градишка који децидно прописују састав стамбене комисије. Предсједник Борачке организације општине Градишка Зоран Лазић је поставио питање да ли у овој стамбеној комисији могу партиципирати чланови организација који нису у складу са Уредбом Владе РС. Комисија је почела са радом без два члана и то преставника Одбора породица погинулих бораца Борачке организације општине Градишка  Милована Гагића и представника Одбора РВИ Борачке организације општине Градишка Милутина Шушњара.

У току Сједнице указано је и на пропуст у закону по ком РВИ РС нису ослобођени плаћања путарине док је у закону БиХ то уврштено у законске оквире те је истакнуто да се морају покренути инцијативе за усаглашавање закона на нивоу државе.

Борба за бољи друштвени и материјални положај инвалида и њихових права је основа дјеловања овог Одбора поручено је из Градишке.