Борачка организација оштро осуђује израду мурала америчком кошаркашу Кобију Брајанту на фасади О.Ш. „Данило Борковић“.

Сматрамо да нема потребе да се поред великог броја наших прослављених спортиста, научника, хероја и осталих који су кроз нашу историју дали немјерљив допринос на промовисању , унапређењу и у многим другим сегментима развоју нашег народа , а и Републике Српске, да се на нову фасаду О.Ш. „Данило Борковић“ поставља мурал кошаркаша земље која је не тако давно бомбардовала и убијала наше војнике и недужне цивиле. Како смо упознати , то је иницијатива групе младих људи који воле кошарку и којима је Коби Брајант као врхунски кошаркаш био узор. И њима и не замјеримо. Међутим, није нам јасно како озбиљни људи, одговорни,  који обнашају функције у највишим институцијама града, а и Републике Српске, који су дозволили и подржали градњу мурала нису довољно размислили и схватили оно што смо ми,а то је да Република Српска и српски народ има огроман број својих знаменитих људи којима се могу украсити школе и друге установе широм свијета,а да не говоримо о Основној школи у Градишци.

Навешћемо неколико имена само из спорта , односно кошарке чији се мурал могао израдити, а то су: Жарко Паспаљ,освајач свјетског злата поријеклом из Горњих Подградаца, Ратко Варда,играч НБА лиге , бивши ученик Основне школе „Данило Борковић“, Предраг Стојаковић,Владе Дивац,Александар Ђорђевић и многи други прослављени кошаркаши.

Имамо једног од најбољих спортиста свијета свих времена Новака Ђоковића.

Овако би могли набрајати сатима , навести све наше научнике , књижевнике , спортисте , хероје итд.

Због свега горе наведеног тражићемо од надлежних институција да се ова израда заустави и да се озбиљно размисли о постављању било каквих симбола у школско двориште школе коју похађа око 800 дјеце.