СТОЈАН ЈЕ РОЂЕН 1940. ГОДИНЕ У КРАЈЧИНОВЦИМА.
ОСНОВНУ ШКОЛУ УСПЈЕШНО ЗАВРШАВА У РОДНОМ КРАЈУ А СРЕДЊУ ЕЛЕКТРО-ТЕХНИЧКУ ШКОЛУ УПИСУЈЕ У ЗЕНИЦИ НАКОН КОЈЕ КАО УСПЈЕШНОГ ЂАКА ПРОФЕСОРИ САВЈЕТУЈУ ДА УПИШЕ ВОЈНУ АКАДЕМИЈУ. СТОЈАН СЕ УПИСУЈЕ НА ВОЈНУ АКАДЕМИЈУ КОПНЕНЕ ВОЈСКЕ У БЕОГРАДУ КОЈУ ЗАВРШАВА СА ВИСОКИМ ПРОСЈЕКОМ ОЦЈЕНА И У РОКУ .
ПРВИ ГАРНИЗОН ЊЕГОВЕ СЛУЖБЕ ЈЕ РИЈЕКА, ПА ЗАТИМ БЈЕЛОВАР, ВИРОВИТИЦА, ПЕТРИЊА, СИСАК. ПОРЕД РЕДОВНИХ ДУЖНОСТИ ЗАВРШАВА И ВИСОКУ ВОЈНО-ПОЛИТИЧКУ ШКОЛУ.
УЗ МНОГЕ МЕДАЉЕ ИЗ ВОЈНИХ СПОРТОВА НОСИЛАЦ ЈЕ И ОРДЕНА ЗА ВОЈНЕ ЗАСЛУГЕ СА СРЕБРНИМ МАЧЕВИМА,
ОРДЕНА НАРОДНЕ АРМИЈЕ СА СРЕБРНОМ ЗВИЈЕЗДОМ, ТЕ ОРДЕНА РАДА СА ЗЛАТНИМ ВИЈЕНЦЕМ ЗА СВОЈ РАД У СЛУЖБИ.
А ЗА ДРУШТВЕНО-ПОЛИТИЧКИ РАД ВАН СЛУЖБЕ ДОБИЈА ВИШЕ ПРИЗНАЊА И ПЛАКЕТЕ ОПШТИНА СИСАК И ПЕТРИЊА.
РАТНИ ВИХОР ГА ВРАЋА У РОДНИ КРАЈ ГДЈЕ НА САМОМ ПОЧЕТКУ ДОБИЈА ЗАДАТАК ДА ОФОРМИ И ОРГАНИЗУЈЕ ГРАДИШКУ ЛАКУ ПЈЕШАДИЈСКУ БРИГАДУ. ТО ОФИЦИРУ СТОЈАНОВОГ КОВА НИЈЕ БИЛО ТЕШКО И НАКОН САМО ТРИ МЈЕСЕЦА БРИГАДА ЈЕ ДОБИЛА СВОЈ ОБЛИК И САСТАВ КОЈИ НИЈЕ МЈЕЊАН ДО КРАЈА РАТА ШТО ГОВОРИ О ФУНКЦИОНАЛНОСТИ И ПРАВИМ ОРГАНИЗАЦИОНИМ РЈЕШЕЊИМА КОЈЕ ЈЕ ПОСТАВИО. ОСТАЋЕ УПАМЋЕН МЕЂУ НАМА КАО ПРВИ КОМАНДАНТ ГРАДИШКЕ БРИГАДЕ. НАКОН 6 МЈЕСЕЦИ ПРЕКОМАНДОВАН ЈЕ У ЦЕНТАР ВОЈНИХ ШКОЛА ГДЈЕ СВОЈЕ ЗНАЊЕ УСПЈЕШНО ПРЕНОСИ МЛАДИМ СТАРЈЕШИНАМА ДО КРАЈА РАТА.
НАКОН ПЕНЗИОНИСАЊА НАСТАВЉА СВОЈЕ АКТИВНОСТИ У ДРУШТВЕНОМ ЖИВОТУ НА ПОБОЉШАЊУ ЖИВОТНИХ УСЛОВА У МЈЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ, ОПШТИНИ И РАЗНИМ УДРУЖЕЊИМА ОД КОЈИХ НАРОЧИТО У УДРУЖЕЊУ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА И СУБНОРУ КАО ЊИХОВ ИСТАКНУТИ ЧЛАН И ФУНКЦИОНЕР. ТУ СУ ДОШЛЕ ДО ИЗРАЖАЈА ЊЕГОВЕ ОСОБИНЕ ВЕЛИКОГ ЧОВЈЕКА И ВОЈНИКА СПРЕМНОГ ДА ПОМАЖЕ ДРУГИМА НЕ ГЛЕДАЈУЋИ НА СЕБЕ.
ВЈЕЧНА МУ СЛАВА И ХВАЛА!

САХРАЊЕН ЈЕ НА ГРОБЉУ У КРАЈЧИНОВЦИМА УЗ ВОЈНЕ ПОЧАСТИ И УЗ ПРИСУСТВО ВЕЛИКОГ БРОЈА РОДБИНЕ, ПРИЈАТЕЉА И САБОРАЦА.