Данас 27.11.2017 године служен је помен парастос и положени вијенци за упокојене борце Одбрамбено –отаџбинског рата, борце НОР-а и жртве фашистичког терора мјесне заједнице Горњи Подградци.

Вијенце и цвијеће  на спомен обиљежја су положиле породице страдалих,  представници мјесне и општинске Борачке организације, општине и мјесне заједнице Горњи Подградци.

Присутнима се обратио предсједник Борачке организације Градишка Зоран Лазић рекавши да је данас одата почаст страдалима који су животе дали за миран и сигуран живот у овој земљи и да се њихова жртва никада не смије заборавити.

„Од 1941 до деведесетих година вјеровали смо да је Југославија трајна творевина да је вјечити мир, међутим дунуше ратни вјетрови. Поново дође рат. Захваљујући мудром руководству нашег народа нисмо дозволили да се понови Јасеновац и масовна страдања. Те наше вође данас труну у eвропским казаматима. Свједоци смо недавне осуде генералу Ратку Младићу на доживотну казну. Ми се наравно не слажемо са тим. То су наши хероји, наши јунаци. Да није било таквих вјероватно би се понављали геноциди као као што су били. Нама покушавају да окаче да смо ми геноцидан народ. Никада то нећемо дозволити. Ми смо слободарски народ“рекао је Лазић.

 

Помен у организацији мјесне Борачке организације се на овај датум одржава од 2005 године када је откривен споменик за 16 погинулих бораца у Одбрамбено-отаџбинском рату са овог подручја.