У Бистрици служен помен парастос за страдале борце овог краја

15.10.2017. године у мјесту Бистрица одржана је молитва а потом и помен парастос на заједничком спомен обиљежју за страдале борце одбрамбено-отаџбинског рата овог краја и борце НОР-а те жртве фашистичког терора мјесне заједнице Бистрица,Гашница, Требовљани, Орахова и Врбашка.

Након молитве колона вијерника се упутила на заједничко спомен обиљежје гдје је одржан помен парастос, положени вијенци и цвијеће. Вијенце су положили представници МБО Бистрица и Гашница, делегација Борачке организације Градишка, општине Градишка, СУБНОР-а и политичке партије.

Присутнима се обратио предсједник Борачке организације Зоран Лазић који је поздравио све присутне и одао почаст страдалим борцима који су дали своје животе за слободу и рекао да од тога нема веће жртве коју може неко дати. Борачка организација у сарадњи са мјесним Борачким организацијама, мјесним заједницама, црквом и општином се труди да сви споменици буду уредно одржавани. Да се окупљамо и не дозволимо да се  забораве њихове жртве и жртве њихових родитеља.

„Ми се боримо за слободан живот на овим просторима заједно са свима онима који желе да живе са нама. Боримо се да у заједништву очувамо Републику Српску као кућу своју. Нажалост број жртава ових поткозарских села је огроман, и ми смо трећа општина у Европи по броју жртава “ рекао је Лазић.

Ово је уједно и дан када се окупљају вјерници ове црквене парохије у помен страдалим борцима из оба рата и организују ручак и дружење у црквеним просторијама. И ове године као и досадашњих за трпезом љубави је гост била и делегација Борачке организације Градишка.