Откривена спомен – биста народном хероју Мили Ристићу и помен парастос у Миљевићима

16.07.2017. године у поткозарском селу Миљевићи откривена је спомен – биста народном хероју Мили Ристићу, који је заслужан за пробој јасеновачких логораша  1945 године, када је из концентрационог логора Јасеновац ослобођено 80 логораша.

Спомен-бисту су открили начелник Зоран Аџић, представник Општинског одбора СУБНОР-а Градишка, Остоја Поповић и унук Миле Ристића, Бранислав Ристић.

Изградњу спомен-бисте су иницирали мјештани села Миљевићи уз подршку градишког СУБНОР-а и локалне управе.

На овај начин одато је признање човјеку који је имао храбрости да се супростави усташким чуварима и омогући пробој логора Јасеновац и спасе од сигурне смрти 80 логораша.

Вијенце и цвијеће на новосаграђену споме-бисту Мили Ристићу положили су представници мјесне и општинске  Борачке организације Градишка, општине Градишка, СУБНОР-а РС, ОО СУБНОР-а Градишка, ОО СУБНОР-а Лакташи, Општинске организације породица заробњених и погинулих бораца и несталих цивила, мјесне заједнице             Миљевићи, чланови породице Миле Ристића, градишки књижевници и мјештани.

За све присутне уприличен је ручак.

Присутни су положили вијенце и на спомен обиљежја борцима страдалим у Одбрамбено – отаџбинском рату, борцима НОР-а те жртвама фашистичког терора.