У понедјељак, 16.1.2017. године са почетком у 17 часова у просторијама ресторана „Тина“ у Градишци одржана је радно- свечана сједница предсједника свих мјесних борачких организација ове општине, а броји их 45, те пресједништва скупштине и оба одбора.

Поред претходно наведених сједници су присуствовали и гости: замјеник начелника општине Градишка Огњен Жмирић, начелник Одјељења за борачко – инвалидску заштиту Радомир Пјанић и члан предсједништва БОРС-а Жељко Савановић.

Тема ове друге по реду сједнице, у овом мандату, била је сумирање рада током 2016. године и смјернице за рад у 2017. години те да се истакне кључна улога мјесних борачких организација које чине јединствену структурну организацију коју немају друге организације произишле из Борачке организације. Наглашена је и потреба за рјешавањем статуса и положаја ове организације у односу на остале организације проистекле из одбрамбено-отаџбинског рата, а све са циљем побољшања изразито незавидног положаја борачких категорија. Присутни предсједници мјесних борачких организација су навели и изразито непријатан и понижавајући положај борачких категорија које су доведене у ситуацију да предају оружје које деценијама имају као трофеје и подсјетник на прошла времена због високих даџбина љекарског прегледа и остале документације за издавање или продужавање оружног листа.

Битна улога мјесних борачких организација јесте сагледавање материјалног стања борачких категорија те указивање на проблеме својих чланова и предлог истих за додјелу разних облика помоћи.

У 2016. години, у сврхе програма борачко – инвалидске заштите из буџета општине Градишка издвојено је 250.000 КМ од чега је 130.000 КМ за стамбено збрињавање борачких категорија, 75.000 КМ за једнократне помоћи, 25.000 КМ помоћи за изградњу и одржавање спомен обиљежја, 10.000 КМ надокнада дијела трошкова сахране и 10.000 КМ за обиљежавање значајних датума и догађаја. У оквиру тих значајних датума су помени који су одржани у скоро свим мјесним заједницама код изграђених спомен – обиљежја. Значајне резултате у помоћи борачкој категорији остварила је и фондација „Солидарност“ која функционише под окриљем Борачке организације општине Градишка од 2008. године. Кроз разне видове помоћи ова фондација је помогла 1965 чланова борачке популације.

Досадашњи годишњи буџет фондације, састоји се из 50.000 КМ сталних средстава насталих из удружених средстава БО прикупљених чланаринама, фондације Солидарност од мјесечних прилога РВИ, породица погинулих бораца и издвајања Општине Градишка као и донаторских средстава, од око 10.000 КМ колико су износила за 2016. гоодину, која се реализују кроз разне пројекте фондације у смислу стамбеног збрињавања и осталих видова помоћи.

Поред наставка досадашњих активности, помагања својих чланова, реализације започетих пројеката као што је завршетак изградње спомен – обиљежја у Градишци, израда монографије и Спомен собе. Планови за 2017. годину су од круцијалног значаја за борачку популацију. Предсједништво скупштине уз подршку БОРС-а је најавило систематичну и истрајну борбу за положај и права бораца, те Борачке организације као основне и прве организације овог карактера проистекле из одбрамбено – отаџбинског рата  кроз интензивну сарадњу Борачке организације са мјесним борачким организацијама, БОРС-ом али и локалном власти и Одјељењем за борачко – инвалидску заштиту. Информисање јавности о активностима које спроводи Борачка организација и боља медиска заступљеност ове организације је такође један од планова за које ће се залагати у наредном периоду. Установљено је да јавност а самим тим и крајњи корисници мало знају о раду и залагању организације као и правима која могу остварити различите борачке категорије.

Закључак ове сједнице јесте да је Борачка организација свјесна незавидног положаја борачких категорија али и саме Борачке организације уколико им се не призна посебан статус као прве и основне организације овог типа. У наредном периоду радиће се на рјешавању проблема које су износили предсједници мјесних борачких организација и раду на што већем јединству и међусобној солидарности борачке популације.

По завршетку радног дијела уприличена је вечера и дружење.

Борачка организација општине Градишка ове године ће обиљежити и јубилеј организације поводом 25 година од свога оснивања 14 фебруара у склопу дана Борачке организације Републике Српске.